Vind jij als professional in de eerste lijn / thuissituatie ook dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er in het uitvoeren van jouw vak aandacht is voor levensvragen? Maar dat het soms lijkt alsof je de enige bent die dat vindt?
Heb je behoefte aan sparringpartners, een groter netwerk van waaruit je je visie kan delen en actuele kennis over zorg voor zingeving? Word je graag geïnspireerd met concrete handvatten en uitwisseling van ervaringen?
Of wil je datgene wat in je eigen team of netwerk goed gaat, verder verspreiden in je eigen organisatie of de regio?
Word Ambassadeur Zingeving vanuit de Kenniswerkplaats Zingeving en help mee om op basis van onderzoek aandacht voor zingeving en levensvragen vanzelfsprekend te maken!
De Kenniswerkplaats faciliteert de groep ambassadeurs door middel van het uitwisselen van ervaringen, delen van kennis en materialen en handvatten bieden voor professionalisering. Ambassadeurs zijn in eerste instantie onbezoldigd, wel kan in sommige gevallen registratiepunten worden aangevraagd.
Na je aanmelding ontvang je een aantal materialen om goed van start te gaan als ambassadeur, kan je lid worden van de besloten groep op het Kennisplein Zingeving, en ontvang je uitnodigingen voor de eerstvolgende bijeenkomsten.
Gedurende het jaar vindt uitwisseling plaats in de besloten groep op het Kennisplein Zingeving. In afstemming met de ambassadeurs kunnen er meerdere (online) uitwisselings- en inspiratiebijeenkomsten georganiseerd worden.
Vijf voorbeelden wat je als ambassadeur kan doen en wat het je brengt. Laat je inspireren en sluit je aan!
Er zijn geen verplichte activiteiten of werkzaamheden. Je geeft zelf invulling aan je rol als ambassadeur. Vanuit het ambassadeursprogramma word je hierbij geholpen, gafaciliteerd en geïnspireerd.
Met bijvoorbeeld een presentatie over zingeving maak je voor je collega's, een team of directie inzichtelijk wat zingeving is, hoe dat een rol speelt in de organisatie voor zowel medewerkers zelf. als cliënten/bewoners. Als ambassadeur breng en houd je het gesprek op gang én ben je alert op mogelijkheden. Wordt er een symposium, congres of bijeenkomst georganiseerd? Zorg dat het (ook) over zingeving gaat!
Geef aandacht aan zingeving door in het vakblad of tijdschrift van jouw beroepsgroep (samen met anderen) een column of artikel te schrijven en jezelf zichtbaar te maken als ambassadeur.
Maak duidelijk dat je ambassadeur zingeving bent en zorg dat mensen je weten te vinden, bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening, op LinkedIn en in een berichtje op intranet. Dit zorgt ervoor dat collega's je weten te vinden en brengt het onderwerp op de agenda.
Vanuit het netwerk van ambassadeurs in de Kenniswerkplaats kom je op nieuwe inzichten, contacten en inspiratie. Vind een buddy, kom op ideeën voor je eigen praktijk en hou het vol.
Loop een dagje mee met een geestelijk verzorger, of als geestelijk verzorger met een wijkverpleegkundige, sociaal werker, huisarts of met wie je samenwerkt. Neem ruimte om observaties met elkaar te delen: wat zijn aanknopingspunten in de zorg voor zingeving en hoe zou je daar (samen) iets in kunnen betekenen?
Je bent een professional of vrijwilliger in eerstelijns zorg / thuissituatie (sociaal domein) op operationeel, tactisch of strategisch niveau. Je herkent je in het profiel van de ambassadeur Zorg voor Zingeving:
Vanuit de werkgroep interdisciplinaire samenwerking van de Kenniswerkplaats is deze voorlopersgroep ontstaan. Deze voorlopers hebben samen het programma vormgegeven en gewerkt aan de basismaterialen om goed gefaciliteerd als ambassadeur Zingeving aan de slag te gaan.
Oscar Kerkman
ambulant verpleegkundige bij Mentrum
Amsterdam
Romy van den Booren
Coördinator Netwerk Integrale Kindzorg
Limburg & Zuidoost-Brabant
Veronique Vaarten
Innovatie en ontwikkeling Wmo Radar
Rotterdam
Pieter Barnhoorn
huisarts en docent huisartsgeneeskunde
Leiden en omgeving
Yvonne Schneiders
relatie- en projectmanager, TIM Stichtse Vecht
Stichtse Vecht
Gaby Jacobs
professor Geestelijke Verzorging, UvH
Utrecht
Erik Olsman
associate professor PThU
Amsterdam
Guido Schürmann
projectleider GV Thuis, Agora
landelijk
Rieke van de Wetering
manager thuiszorg bij WZU Veluwe
Veluwe
Bart Cusveller
docent-onderzoeker lectoraat Zorg en Zingeving, Hogeschool Viaa
Zwolle
Marijke Kars
assistent professor UMC Utrecht
Utrecht
Gilles Metske
psychosociaal hulpverlener
regio Rijnmond
Nicole van Halteren
casemanager palliatieve zorg
Brabantse Stedenrij en omgeving
Karin Seijdell
geestelijk verzorger
Zuidoost-Brabant
...en jij?
Ambassadeurs maken zich sterk voor aandacht en begeleiding bij levensvragen, waarbij samenwerken met anderen belangrijk is. De groep ambassadeurs wordt gefaciliteerd door de Kenniswerkplaats Zingeving, door middel van verbindingen leggen, faciliteren van uitwisseling en handvatten bieden voor professionalisering. Aandacht voor zingeving en levensvragen zorgt voor betere zorg en begeleiding, mensen voelen zich gezien en gehoord, en aandacht voor zingeving is voor de professional en vrijwilliger zelf zingevend.
Wil je meer weten of heb je een opmerking?
Neem contact met ons op via: